Aukioloajat

ma-pe klo 10-15la suljettusu ja arkipyhät suljettu

Päivän lounas

Lounasleike11.30 EUR
Kanasalaatti11.30 EUR
Tonnikala- TAI katkarapusalaatti11.30 EUR
Vuohenjuusto-tomaattisalaatti11.30 EUR

Suosittelemme

Vautzi-broileri15.00 EURpariloitua broilerin rintafilettä, vautzi-kastike (smetanaa, mangososetta, sipulia, herkkusieniä, paprikaa, suolakurkkua, ananasta) L, G, K

37 vuotta Vantaalla !

09.07.2009

Allun Grilli on kerännyt uskollisia asiakkaita jo kolmannessa polvessa. Autourheilua rakastavat yrittäjät ovat vuosien varrella koonneet harrastuksensa tiimoilta uskomattoman muistoesinekokoelman. Etenkin isänpäivänä paikka on viimeistä istuinta myöten täynnä. Paikka houkuttelee paitsi tuhdilla, lihapitoisella ruokalistallaan niin myös maineella rata-autoilun ystävien kantapaikkana.

Ravintolan jokaisella neliöllä muistetaan autourheilun tähtihetkiä tavalla tai toisella; lasinen ruokapöytä seisoo Mika Häkkisen F1-renkaiden varassa. Ravintolaan sirotellut vitriinit pullistelevat pokaaleista ja erilaisista fani- ja muistoesineistä; kaapeista löytyy muun muassa puinen formula-auto ja metrin mittainen kipsi-Mika.

Ruokailijoiden seassa seisovat luonnollisen kokoisina mallinukkeina ajohaalareissaan sekä Mika Häkkinen että Mika Salo. Allun Grillin katonrajaa kiertävät palkintoseppeleet, seiniä koristavat julisteet, lööpit ja mittava nimikirjoituskokoelma. Se sai alkunsa 70-luvun alussa, kun Allun, eli yrittäjä Airi Kotilaisen Arno-puoliso kiersi katsomassa kisoja maailmalla.

- Siihen aikaan Monacossa varikolle pääsi kuka tahansa ihan vapaasti kulkemaan. Hänellä oli valokuvat mukana ja niihin sitten pyydettiin nimmarit, Airi Kotilainen muistelee.

Ratin takaa kauhan varteen

Yrittäjät ovat itsekin kunnostautuneet ajoradoilla. Arno Kotilainen ajoi aikanaan Formula Fordia, Airi Kotilainen taas jokamiesluokkaa. Rouvan ajaminen hiipui kun tyttäriä alkoi hirvittää äidin vauhti. Grillikin työllisti niin paljon, ettei ratin takana istumiselle ja kisareissuille tahtonut enää riittää aikaa.

- Meillä oli oma Allu Racing Team, taisin olla siinä ainoa tyttö mukana, nauraa Airi Kotilainen.

Porukkaan kuului myös uraansa aloitteleva Mika Häkkinen, joka on yrittäjäparin läheinen ystävä. Kun kuljettajatähti oli vielä tuntematon suuruus, sponsoroi Allun Grilli häntä taloudellisesti. Kiitollisuus on näkynyt paitsi lahjoitettuina muistoesineinä ja palkintoina niin myös usein toistuvina mainintoina haastatteluissa. Se on tuonut asiakkaita tullessaan, kiittelee Airi Kotilainen.

Kokoelma karttuu edelleen

Monista asiakkaista on tullut yrittäjille vuosien varrella läheisiä ystäviä. Sitä kautta kokoelmakin karttuu edelleen. Asiakkaat, tuttavat ja turistit tuovat esineitä maailmalta, mutta pariskunta myös seuraa autourheilua itse edelleen ahkerasti. He haluavat edelleen myös mahdollisuuksien mukaan tukea nuoria, lahjakkaita ajajia.

Vantaalainen taksinkuljettaja Raili Fallström rohkaistuikin ottamaan yhteyttä Airi Kotilaiseen etsiessään sponsoria lapsenlapselleen Niklas Tiihoselle. Nyt KF3-sarjaa ajavan 13-vuotiaan kuvat koristavat Allun Grillin seiniä.

- Tuli mieleen että Mika Häkkinen on vantaalainen, ajattelin että Niklaskin on vantaalainen - sitten ajattelin, että minäpä soitan Allun grilliin ja ihan rohkeasti kysyn yhteistyöstä. Airi sanoi minulle että tervetuloa tänne, iloitsee Fallström.

Vauhtia rakastava mummi on innoissaan perhettä yhdistävästä harrastuksesta. Kisoja on koluttu jo seitsemän vuotta. Tänä kesänä Niklas Tiihoselle on tullut EM-karsinnoissa menestystä. Edessä on vielä maailmancup, Monacon GP ja loput SM-osakilpailut.

- Pienenä isä hankki auton ja siitä se sitten lähti. Ajaminen on hauskaa ja siitä on saanut hyviä kavereita. Tavoitteena on tietysti päästä mahdollisimman pitkälle tässä, formulat tietysti ovat mielessä, kuvailee Tiihonen haaveitaan.

Mummi Raili Fallströmillä on samat haaveet.

- Kun Niklas alotti ajamaan, niin minä ajattelin että hän on aivan formulakuskin näkönen! Hän sopii siihen luonteeltaan ja piirteiltään. Ainoa mitä olen toivonut on se, ettei Niklas jätä kouluaan kesken, painottaa mummi.

Nuorempi polvi astunee tulevina vuosian enemmän esiin Allun Grillin näyttelyssä, jos mummin ja pojan formulahaaveet toteutuvat. Muitakin sukupolvenvaihdoksia on odotettavissa - yrittäjät suunnittelevat eläkkeelle siirtymistä. Toimintaa jatkaa joku perheyrityksessä työskentelevästä kolmesta tyttärestä. Airi Kotilainen uskoo, että työ jatkuu perinteitä kunnioittaen.

- Kyllä sitä joskus on miettinyt, että onko sitä latvastaan laho kun tulee töistä ihan kuoleman väsyneenä illalla myöhään. Mutta olen kyllä rakastanut tätä työtä jokaisena päivänä näiden 37 vuoden ajan, tuumii Kotilainen.

YLE Helsinki/Sanna Cortés (lyhennetty)

07.06.2022Kesän aukioloajat
19.01.2022Oiva-raportti
15.05.2021Syö paikan päällä tai nouda mukaan!
14.05.2021PARKKIPAIKAT
01.06.2020Aukioloajat
18.10.2019OLEMME AVANNEET, TERVETULOA!
17.10.2019PUUROAAMIAINEN TOISTAISEKSI TAUOLLA. Puuroaamiaista arkisin klo 7.30 alkaen
27.03.2019Meillä käy nyt myös SmartumPay!
24.05.2018Tietosuojaseloste
10.03.2014Sähköpostiosoite muuttunut

Siirry arkistoon »